FAQ

Често задавани въпроси

1. Какво е пълнозърнест хляб?

Пълнозърнест, е хляб приготвен основно (над 50%) от пълнозърнесто брашно. Затова е важно да следите в етикета пълнозърнестото брашно да е изписано на първо място. Хляб Вита е създаден да удовлетворява ежедневните нужди от пълнозърнести храни – Вита Баланс са приготвени от минимум 60% пълнозърнесто брашно, а хлябовете Вита Силует и Вита Фитнес са 100% пълнозърнести.
Схема на зърното

Зърното е създадено от природата така, че да дава на тялото ни това, от което то най-много се нуждае. В различните части на зърното има различни витамини, минерали и микроелементи, които хармонично работят ЗАЕДНО и доставят на организма ни балансиран комплекс от полезни вещества. Ето защо ние правим хляб Вита от специални брашна, мляни в наши собствени каменни мелници, като нито една от полезните съставки на зърното не отпада в процеса на производство – държим да сме уверени, че хлябът съхранява богатството на цялото зърно и го дарява непокътнато на вас.
Символите за % пълнозърнесто брашно. Прочети повече.
        

2. Как се осигурява дългият срок на годност на хляба „без добавени консерванти“?

За да постигнем дългия срок на годност по естествен път, „без добавени консерванти“ ние усъвършенствахме технологията на производство, което ни позволи да използваме „Живи Закваски“. Закваската, която използваме се инициира от чисти стартерни култури, което гарантира постоянството на вкусовите и ароматните качества на хляба.

Едновременно с използването на живи закваски, които спомагат за запазване качествата на хляба за по-дълго време, гаранция за постигане на дългия срок на годност са и високите хигиенни стандарти и безкомпромисен контрол на нашето производство.

3. Каква е разликата между различните серии на хлябовете Вита?

Баланс – 60% пълнозърнести хлябове Вита Баланс съчетават всички полезни качества на цялото зърно с невероятен вкус, мекота и разнообразие. А добавените към тях супер зърна и семена добавят допълнителни полезни и вкусови качества. За да сме не само здрави, а и щастливи. Прочети повече.

Силует – 100% пълнозърнести, диетичните хлябове Вита Силует са верен съюзник в поддържането на красива и елегантна фигура, защото правят това лесно и ефективно и превръщат диетичното хранене в удоволствие. Прочети повече.

Фитнес – 100% пълнозърнести хлябове Вита Фитнес са обогатени със специално подбрани семена, зърна и ядки с високо съдържание на растителни протеини, което го прави идеални за активно спортуващи, енергични и динамични хора. А за тези, които са на високо-протеинова диета дава възможност да върнат хляба отново в менюто си. Прочети повече.

4. Какво е брашното, с което се приготвят хлябовете Вита?

Пълнозърнестото брашно се добива в нашите собствени каменни мелници без да отпада нито една от полезните му съставки и директно постъпва в производствения процес на хляба. Производственият цикъл на хлябовете Вита е от зърното до хляба. Така ние гарантираме, че в него се влагат истински пълнозърнести брашна с ясен произхода на зърното и стриктен контрол на качеството.

Пълнозърнестите брашна, които се влагат в хлябовете Вита са от специално селектирани сортове пшеница, ръж и лимец. Пшеницата ни расте в най-плодородните черноземи – Добруджа и Северна България, а ръжта ни се отглежда в Подбалкана – около Карлово, Казанлък, Велико Търново. Също така внасяме специално селектирана ръж от Унгария и Украйна.

5. Какво е шрот и защо присъства в състава на хлябовете Вита?

Шротът представляват натрошени пшенични или ръжени зърна, при което се запазват всички части на цялото зърно, както при пълнозърнестото брашно, но има по-груба, зърнеста структура. Той придава характерната текстура и вкус на хлябовете Вита Силует и Фитнес. По-грубата, зърнеста структура на шротът прави хлябовете, в които се влага диетични, защото се смила по-трудно, засища повече и за по-дълго време.

6. Защо добавяме супер зърна, семена и ядки в нашите пълнозърнести хлябове Вита?

В основата на хлябовете Вита е пълнозърнестото брашно, събрало в себе си ползите, енергията и вкуса на цялото зърно така, както природата го е създала, в перфектен баланс. Към него добавихме и безкомпромисното ни желание да използваме само най-добрите естествени, пълноценни съставки, включвайки комбинации от супер зърна и семена в рецептурите на хляба. По този начин постигаме не само разнообразие на вкуса и текстурата на хляба, но и добавяме, специфични здравословни ползи на всяко конкретно зърно, превръщайки хлябовете Вита не само във вкусна, но и изключително здравословна храна.

Комбинациите от различни супер зърна и семена придават характерна здравословна полза на всеки един от хлябовете Вита. Прочети повече.

7. Какви алергени има в хлябовете Вита?
  • Глутен – специфичен растителен протеин, който се съдържа в житните храни и произведените от зърно продукти, съдържа се в почти всички зърнени храни като пшеница, ръж, лимец, ечемик и овес, в различно съотношение. Например лимецът и ръжта имат много по-ниско съдържание на глутен в сравнение с пшеницата. Това е онази съставка, която придава еластичност на тестото. Когато брашното се смеси с вода, глутенът става еластичен и превръща сместа в меко, разтегливо тесто. Именно глутенът придава обем на тестото и прави пухкави тестените продукти. Глутенът сам по себе си не е вреден, но има определена група хора страдащи от хранителни алергии, които имат по-лека форма на непоносимост към глутен и други, с по-тежката форма – глутенова ентеропатия или целиакия (автоимунно заболяване, което води до поражения в храносмилателната система след консумация на продукти, съдържащи глутен). Тези хора представляват 1%-2% от населението и за тях консумирането на храни естествено съдържащи глутен или с добавен глутен е строго противопоказно.
  • Ядките и семената влагани в продукти Вита представляващи алергени са: соя, сусамово семе, овесени ядки, мак и орехи. На всички опаковки на хлябове Вита ясно и четливо са маркирани съставките представляващи алергени, както и е изписан предупредителен текст „Може да съдържа следи от:…“, защото в цеха и на производствената линия (производствените процеси), в които се произвежда Вита се произвеждат различни продукти Вита с различни съставки, част от тях алергени. Затова на опаковките се изписва предупредителен текст, че в продуктите може да се съдържат следи от алергени останали от производството на предходен продукт с алергенни съставки.
8. Какви закваски използваме за нашите хлябове Вита?
  • Закваска = вода + шрот + стартери. Стартерите инициират процеса на ферментация и когато стартерите са живи, тогава и закваската е жива. В хлябовете Вита се използват само живи стартерни култури. Използването на живи закваски в производството на нашите хлябове, доближава процеса на „квасене“ на хляба, само че се контролират вида, чистотата и произхода на дрождите (стартерите), а от там и качествата на хляба. Използването на живи закваски в хлябовете Вита е причина за характерния им вкус и аромат и за запазване свежестта на хляба за по-дълго време.
  • Мая – в маята за хляб се съдържат дрожди, които превръщат захарта и нишестето в мехурчета въглероден двуокис и алкохол. Хлебната мая създава множество такива мехурчета, които се впримчват в тестото и му помагат да втаса и да се надигне по време на печене. Малкото количество алкохол, което се произвежда в следствие на този процес се изпарява по време на печенето. В следствие на термичната обработка, маята като мая изчезва. Тя се разпада на микроелементи и обогатява с тях хляба. Хлебната мая е богата на витамини от група В – В1, В6, В2, В12, както и на много микроелементи. В маята се откриват големи количества фосфорни, калиеви, магнезиеви, натриеви, калциеви и други соли. Добавянето на мая в хлябовете Вита е необходимо за да се гарантира непрекъснат производствен процес и постоянство на качеството на хляба., но в много по-малко количество, отколкото при производството на хлябове без закваски.
9. Подходящи ли са хлябовете Вита за диабетици?

Да. Хлябовете Вита са подходящи за хора с метаболитни проблеми, защото са пълнозърнести. Пълнозърнестите храни са добър източник на разтворими и неразтворими фибри, които се разграждат сравнително бавно и това осигурява по-плавно повишение на кръвната глюкоза след хранене и за по-продължително време (без резки покачвания и спадания). Обратно – рафинираните въглехидратни храни ( бяло брашно, бял хляб) повишават рязко кръвната глюкоза след нахранване (имат висок гликемичен индекс), поради което не се препоръчват от съвременната диетология.

Пълнозърнестите хлябовете Вита са особено подходящи за консумация от диабетици и хора с метаболитни проблеми, защото пълнозърнестото брашно и на-вече ръженото, е с много по-нисък гликимичен индекс от рафинираното брашно. Това се отнася особено за 100% пълнозърнестите хлябове Вита Силует и Фитнес. Обогатените хлябове със „супер“ семена, като елда и чиа са още по-подходящи, защото те съдържат много по-малко въглехидрати в сравнение със зърнените култури, като в същото време добавят своите специфични здравословни ползи.

10. Подходящи ли са нашите хлябове за вегани и вегетарианци?

Да, хлябове Вита са изключително подходящи за вегетарианци и вегани, защото в производството им са включени съставки само и единствено от растителен произход. Втора важна причина е, че хлябове Вита са добър източник на растителни протеини, които осигуряват нужния протеинов баланс на хората, не-консумиращи храни от животински произход. Това в най-голяма степен се отнася за хлябовете от серията Вита Фитнес, при които съдържанието на растителен протеин е над 16%. Прочети повече.

11. Подходящи ли са пълнозърнестите хлябове Вита за деца?

Включването на пълнозърнести храни в менюто, за сметка на продуктите от рафинирани брашна, еднозначно се приема за по-полезно и по-здравословно. В тази връзка СЗО (Световна Здравна организация) съветва в ежедневното меню да се включват богати на влакнини (фибри) храни. Количеството пълнозърнести храни, които са необходими за деня, варира според възрастта, пола, както и от нивото на физическа активност.

При малки деца до 3 годишна възраст пълнозърнести храни не се препоръчват поради незрялостта на стомашно-чревния тракт. Препоръчва се след втората година постепенно и в малки количества включване на пълнозърнести храни, един до два хранителни приема на седмица и то в комбинация с рафинирани брашна.

След навършване на 3 години до 7 годишна възраст се препоръчва включване на пълнозърнести най-малко в четири хранителни приема седмично.

При деца от 7 до 18 годишна възраст се препоръчва консумирането на пълнозърнести храни чрез замяна на рафинирани продукти с пълнозърнести най-малко в три дни от седмицата.

Хлябовете Вита Баланс са добър вариант за приучаването на децата към богатия вкус на пълнозърнестия хляб без да губят удоволствието храненето. Те са особено подходящи, защото съчетават ползите от пълнозърнестите храни, доразвити от добавените „супер“ зърна и семена в тях, с меката и приятна текстура на хляба. Прочети повече.

Как да направим пълнозърнестото храненe атрактивно за децата? Прочети повече.

12. Какъв е произходът на протеините във високо-протеиновите хлябове Вита Фитнес?

100% пълнозърнести хлябове Вита Фитнес са обогатени със специално подбрани семена, зърна и ядки с високо съдържание на растителни протеини, което го прави идеални за активно спортуващи, енергични и динамични хора.

Протеините в хлябове Вита Фитнес са 100% от растителен произход (пълнозърнесто пшенично и ръжено брашно, конопено семе, соя, грах, орехи, слънчогледови и овесени ядки, тиквено и ленено семе). Това ги прави много подходяща храна за вегани и вегетарианци, защото спомага за набавяне на необходимите протеини без консумацията на храни от животински произход.

13. Отслабва ли се, ако се храниш с диетичните хлябове Вита?

Отслабването и поддържането на добра форма е резултат от комплексните усилия, както в придържането към здравословен, диетичен режим на хранене, така и в съответната физическа активност за поддържане на тялото здраво, силно и енергично. Въглехидратите в пълнозърнестите хлябове Вита се разграждат бавно и създават чувство за ситост за по-дълго време. Наличието на голямо количество фибри (разтворими и неразтворими) в пълнозърнестото брашно, създават чувството за ситост и в същото време подобрява работата на стомашно-чревния тракт. Една филийка пълнозърнест хляб (към 35 грама) доставя около 70 ккал, а същото количество бял хляб – 82 ккал. Дневните енергийни потребности при ниска физическа активност на жените от 19 до 60 г. са средно 2000 ккал. С 4 филийки пълнозърнест хляб на ден се приемат около 300 ккал. За останалите 1700 ккал, които са необходими за деня, може да се консумират храни от другите групи в достатъчни количества, за да се осигури разнообразно и пълноценно хранене.

100% пълнозърнестите хлябове Вита Силует и Фитнес са верен съюзник в борбата за поддържане на здравословно тегло и красив силует, защото правят това лесно и ефективно и превръщат диетичното хранене в удоволствие.

Хлябовете Вита Фитнес освен 100% пълнозърнести са и богати на протеини, което дава възможност на хора на високо-протеинов режим да върнат хляба отново в менюто си.

Имате въпроси, на които не сме отговорили?

© 2017 Vita | Created by WebDesh