Как да направим пълнозърнестото
хранене атрактивно за децата

Всички сме убедени, че пълнозърнестите храни са в пъти по-полезни от рафинираните, защото в тях се съдържат много повече хранителни вещества. Консумирайки не само чистия въглехидрат от зърното, а и зародиша, пълен с полезни мазнини, протеини, витамини и минерали и обвивката, богата на… ние добавяме към храненето си не само полза, а и вкус. Остава да го предадем и на децата си и да ги научим да се чувстват мотивирани, здрави, щастливи и уверени, когато отворят кутията за обяд в училище.

• Обяснете им – Децата са любопитни и обичат да не ги подценяват. Те много по-мотивирано ще подхождат към пълнозърнестата си закуска, ако знаят защо го правят и от къде идва различният вкус. Рано или късно ще се научат да го харесват.

• Давайте им пример – Важно е децата да виждат, че и вие сте убедени и че и за вас е вкусно и полезно да се храните с пълнозърнести храни. Нали все искат да приличат на големите:)

• Започнете с по-балансирани варианти на пълнозърнестите храни – Не е добра идея, ако детето до сега я хапвало само бял хляб от рафинирано брашно, следващото ви предложение да е 100% пълнозърнест хляб с натрошени зърна. По мекият, но също така пълнозърнест хляб Вита Баланс съдържа 60% пълнозърнесто брашно и е чудесен вариант да доставите ползите на цялото зърно на вашите деца в един по мек и балансиран вариант.

• Включете ги в приготвянето на пълнозърнестата им закуска или училищен обяд – Готвенето заедно може да е много мотивиращо, градящо здравословни навици пълноценно изживяване.

• Не си слагайте спирачки – Често родителите прехвърлят своите навици или предразсъдъци на децата и оправдаваме нежеланието ни да направим усилие с това, че детето няма да го хареса, ще го откаже, ще остане гладно. Не го подценявайте, а заедно с него направете първият ви пълнозърнест сандвич с любимите продукти на вашето дете, поднесете му го красиво подреден, в приятна обстановка, поговорете си колко здрав и силен ще стане и… Вземете пример от него!