Гаранции за здраве

Хлябове Вита са приготвени със собствена пълнозърнеста жива закваска, произведена по оригинална технология със запазен полезен модел, която придава специфичен кисел привкус, приятен аромат и еластична структура на хляба.

Кликни върху иконката и разбери повече за:

„Богат на растителни протеини“ – гарантира съдържание на протеин над 16 г. в 100 г. продукт. Това ни дава основание да наречем хлябовете Вита Фитнес, които защитават тази претенция „протеинови“. В хлябовете Вита, протеините са изцяло от растителен произход и са постигнати в следствие на изучаването и комбинирането на различни семена, зърна и ядки в рецептурите на хляба. Те са идеален продукт за активно спортуващи, енергични и динамични хора. А за тези, които са на високо-протеинова диета дава възможност да върнат хляба отново в менюто си.

„100% пълнозърнесто брашно“ – при производството на хлябовете от сериите Вита Силует и Вита Фитнес се използват само 100% пълнозърнести брашна (получени от смилането на целите зърна, без да се отделя нищо). Това гарантира запазване на всички съставки на зърното в балансирано от природата съчетание. Добавката на покълнали зърна, семена и ядки само засилват и доразвиват здравословните и вкусови качества на хляба.

„60% пълнозърнесто брашно“ – серията Вита Баланс се приготвя от 60% пълнозърнести брашна и 40% бяло фино пшенично брашно, което гарантира плътната, но по-мека структура на хляба. Хлябовете приготвени по тази технология се характеризират с перфектен баланс между вкус и здравословност и естествено добавят към менюто богатия вкус на цялото зърно, а добавените към тях супер зърна и семена доразвиват вкуса и доставят допълнителни здравословни ползи.

Чети етикета

Как да четем хранителната информация на етикета?

1.

1. 1 порция = 1 филийка = 36 гр

Информацията в таблицата с хранителните факти (калории и хранителни вещества) се основава на размера на 100 гр продукт и на една порция от продукта. Тази информация ще ни помогне да планираме и калкулираме количествата на хранителни вещества при прием на продукта. Ако консумираме повече от една порция, получаваме и повече от всички други хранителни вещества описани на етикета. Това е особено важно, когато броим калории, мазнини, въглехидрати и др.

2.

2. Средни хранителни стойности

Обявените хранителни стойности са средни стойности, основани на лабораторен химичен анализ на храната, извършен от акредитирана лаборатория. Посочените на етикетите стойности са средни, тъй като са възможни регламентирани допустими отклонения – приемливи разлики между хранителните стойности, обявени на етикета, тъй като не винаги е възможно продуктът да съдържа точните нива на декларираните хранителни вещества поради редица причини като естествени промени и вариации в хранителните стойности на влаганите съставки.

3.

3. Енергийна стойност и калории

Калориите представляват енергията, която получаваме от храната. Имаме нужда от определено количество калории/енергия/ всеки ден, но ако консумираме повече калории, от колкото тялото ни се нуждае в един ден може да доведе до увеличаване на теглото.Количеството на калории е показано за една порция и за 100 гр продукт.

4.

4. Протеини / белтъчини

Протеините помагат за изграждане и поддържане на мускулите. Протеините в нашите хлябове са от растителен произход, което ги прави особено важни за хора не консумиращи месо, активно спортуващите, бременните жени, децата и тийнейджърите.

5.

5. Мазнини

За човешкия организъм са опасни наситените „лоши“ мазнини, които обикновено не се обработват от организма и затова е необходимо да се контролира техния прием чрез храната. Поради тази причина тяхното процентно съдържание се посочва в таблицата с енергийните стойности. При завишен прием на наситени мазнини, те биват складирани като телесни мазнини в организма и водят до затлъстяване и метаболитни заболявания. За да се храним здравословно е препоръчително да избираме храни, които съдържат малко или никакви наситени мазнини.

6.

6. Въглехидрати

Въглехидратите са основен източник на енергия за организма, но докато бавните въглехидрати са полезни за организма, дават сила и енергия за по-дълго време, поради бавното си разграждане и не покачват рязко кръвната захар, то бързите въглехидрати (захарите) нямат почти никаква полза, освен да носят удоволствие и наслада. За сметка на това, прекомерната употреба на захари води до затлъстяване и сериозни метаболитни проблеми. Поради тази причина съдържанието на захари в хранителните продукти задължително се упоменава в енергийните таблици. Препоръчително е да избирате храни с по-малко съдържание на захари.

7.

7. Хранителни влакнини / Диетични фибри

Така наречените хранителни влакнини – фибри. Хранителни вещества с изключително благоприятно въздействие върху стомашно-чревният трак и храносмилането. Особено добри за нас са влакнините от цели зърна – влакнините доставени от пълнозърнестите хлябове.

8.

8. Натрий / сол

Европейският орган по безопасност на храните (EFSA) препоръчва ограничаване на натрия до 2400 милиграма, на базата на прием от 2000 калории / ден. Прекомерната консумация на сол може да доведе до редица здравословни проблеми. Затова нашите хлябове Вита са с намалено с 25% съдържанието на натрий в сравнение със средните стойности за категорията.

9.

9. Минерални хранителни вещества

Това са важни хранителни нутриенти необходими за правилното функциониране на нашият организъм.

10.

10. ХЕ – хлебни единици

В България е въведена системата на „хлебните единици“ които показват въглехидратното съдържание на храната, като с нейна помощ може лесно да се регулира и изчислява приема на въглехидрати. Една хлебна единица е количеството от хранителния продукт, в което се съдържат точно 12 грама захар.

11.

11. РКП – референтни количества за прием на хранителни вещества за средностатистически възрастен при прием на 2000 kcal на ден

Това са препоръчителните нива за ежедневен прием на конкретни хранителни вещества препоръчван от Европейският орган по безопасност на храните (EFSA). РКП ни помага да следим , да увеличим или намалим, приема на определени хранителни вещества, когато е необходимо.

© 2017 Vita | Created by WebDesh