Старите „нови“ зърнени култури

 In ВИТАлен блог

 

 

 

 

 

 

 

Зърното е използвано от хилядолетия за основна храна. Това не е случайно! Зърното съдържа всички необходими за човешкия организъм хранителни вещества. Белтъчини, витамини, минерали и незаменими аминокиселини. В поредица от няколко статии ще разгледаме „модерните“ култури и техните полезни свойства. За някои от тях вече сме говорили, а други ще представим за първи път.

 

Ръж

Защо ръж?

Защото е богата на фибри, витамини от групата В, фосфор, магнезий, цинк, желязо и мед.

Помага в борбата с наднорменото тегло. Богатата на енергия ръж „почиства“ и възстановява артериите, действа благоприятно върху черния дроб и храносмилателната система.

Направения от ръж хляб е с типичен кисел вкус и сбита форма. Консумацията на такъв хляб засища по-бързо в сравнение с хлябовете направени изцяло от бяло брашно. Още за ползите от ръжта може да прочетете тук.

Как да си я набавим?

Ръжта може да бъде открита по рафтовете на магазините целогодишно, както и повечето житни продукти. Най-разпространени продукти от ръж са ръженото брашно, ръжените ядки и разбира се ръжения хляб. В хляб Вита Силует Ръжен е вложено над 58% пълнозърнесто брашно от ръж, смляно на собствени каменни мелници.

 

 

За пълноценен живот!

Recommended Posts

Leave a Comment