Старите „нови“ зърнени култури – Киноа

 In ВИТАлен блог

Киноа

Защо киноа?

Една истински модерна „стара“ култура. 2013 година е „Годината на киноата“, обявена от ООН по предложение на Боливия, която е и един от най-големите производители на киноа.

Киноата е зърнена култура, близък родственик на спанака и цвеклото. Произхожда от Южна Америка, като според изследователите, киноата заедно с царевицата, е била сред основните храни консумирани от инките. Използвали са я и за храна, и за лекарство. Първите източници за произхода на киноата са от Андите, Перу, Чили и Боливия.

Киноата е природен продукт съдържащ магнезий, фосфор, цинк, желязо и растителни влакнити. Полезните свойства на този продукт са разнообразни: подобрява дейността на стомашно-чревния тракт, подпомага усвояването на калция и зарастването на раните, укрепва мускулната система. Оказва благоприятно въздействие върху кожата и костите. Ниския гликемичен индекс е друго предимство на тази култура. Липсата на глутен в семената я прави незаменима за хората страдащи от глутенова ентеропатия (непоносимост към глутена).

Все още рядко срещана по магазините, киноата може да бъде открита по рафтовете на био магазини и в обектите имащи специализирани секции за здравословни храни.

Киноата се приготвя лесно. Вари се с повече вода за 15-20 минути. Като гарнитура или самостоятелно ястие, може да бъде използвана във всички рецепти, като заместител на ориза, булгура или кускуса. От нея се приготвят салати, десерти, дори хляб и хлебни изделия.

Очаква се, през 2014 година, благодарение на полезните си свойства, да добие още по-голяма популярност и  да бъде лесно откриваема в търговската мрежа.

 

За пълноценен живот!

Recommended Posts

Leave a Comment