Старите „нови“ зърнени култури – Елда

 In ВИТАлен блог

 

Елда

Защо елда?

Първите източници за произхода на елдата са от преди 6000 години в района на Югоизточна Азия. Наричана е още „гречка“, „черен ориз“ и „черна пшеница“. Изключително разпространена в Русия, където в миналото е възприемана като храната на бедните. В днешно време обаче, поради ценните си съставки, е включена в менюто на много ресторанти в Европа.

Богата на лесноусвоими белтъчини и незаменими аминокиселини. Съдържа витамини от група В, желязо, калций, магнезий, бор, йод, никел и кобалт. Това я прави храна подходяща за хора от различни възрасти. Високото съдържание на белтъчини, които се усвояват пълноценно от организма, подпомага издръжливостта и увеличаването на мускулната маса. Поради това, елдата е полезна, както за активно спортуващите, така и за хора желаещи да редуцират теглото си. Съдържащите се в тази псевдо-зърнена култура витамини и минерали, подхранват кожата, косата и ноктите.

Как да си я набавим?

Елдата задължително присъства по рафтове на магазини предлагащи здравословни и диетични храни. Първоначално предлагана само в руските магазини в страната, сега вече можете да я откриете в повечето големи магазини. Можете да я използвате като гарнитура или като основно ястие. Добавка за салата или супа, елдата е подходяща, както за солени, така и за сладки ястия.

 

За пълноценен живот!

Recommended Posts

Leave a Comment