Старите „нови“ зърнени култури – Амарант

 In ВИТАлен блог

Амарант

Какво е амаранта?

Родината на амарната е Централна и Южна Америка. Зърнената култура на ацтеките или свещено растение. Амарантът е роднина на разпространения и познатия ни в България щир. Има много видове амарант и различни начини на приложение в отделните части на света. Използва се като зърнена култура, като листен зеленчук, декоративно растение или просто бурен. Най-полезно е използването му като зърнена култура.

Богатите на сяра и жизненоважни аминокиселини зрънца, надали ще Ви впечатлят с вкуса си, но пък са необходими за правилното функциониране на тялото. Съдържащото се в амаранта количество лизин е в пъти по-голямо от това в останалите зърнени култури. Богат на витамини, желязо, калций, фосфор, магнезий и влакнини. В семената на амаранта не се съдържа глутен, което го прави особено полезен за хора страдащи от глутенова непоносимост.

Амаранта се вари подобно на ориза за около 20-25 минути. Може да бъде предложен като гарнитура, салата, сложен в супата или на брашно.

Във века на модерните технологии хората все повече обръщат внимание на здравословното хранене. Популярността на „древните“ храни тепърва ще се увеличава.

В днешния динамичен и забързан свят се опитваме да се храним здравословно и пълноценно. Обръщаме се към природата, която може да ни дари с безценни хранителни вещества. Постепенно и бавно, но категорично към по-добро се променят хранителните ни навици и култура.

 

 

За пълноценен живот!

Recent Posts

Leave a Comment