Световен ден за борба с рака (4 февруари 2014 г.)

 In ВИТАлен блог

Световния ден за борба против рака е възможност да повишим познанията си свързани с рака и да се освободим от погрешните митове за болестта. Под мотото „Да развенчаем митовете“  Съюза за международния контрол на рака (UICC) дава информация за митовете и табутата свързани с рака и какво може всеки един от нас да направи.

Мит 1 : Ние нямаме нужда да говорим за рака

Истината : Трудно е да се говори за рака, но откритостта, информираността и честността в разговорите на тази тема правят по-лесна борбата с болестта, както за отделния човек, така и за цялото общество

Говорете за рака!

За повечето хора, диагнозата рак е събитие, което коренно променя живота. Хората изпитват чувства на шок, страх, гняв, тъга, самота и тревожност. Говорейки за рака на партньори, членове от семейството, приятели и колеги, можете да облекчите тези чувства – споделената мъка е половин мъка.В повечето общества, рака остава тема табу и хората с рак дори стават обект на дискриминация и стигма, която може да ги спре да признаят, че имат рак. Негативното обществено възприятие може да задуши информираното обсъждане и да затрудни осведомеността и превенцията на рака, както и възможността за ранното му откриване.

Мит 2:Ракът няма симптоми

Истина: За много видове рак има предупредителни признаци и симптоми и ползите от ранно откриване  и диагностика са безспорни

Важно е за хората, здравните работници и специалиста, да бъдат информирани и образовани в разпознаването на признаците и симптомите на рак ( където е възможно).

Вярно е, че не всички видове рак имат ранните признаци и симптоми, но за много от случаите,  включително рак на гърдата, на шийката на матката , кожата, устните, както и някои детски ракови заболявания , ползите от ранно откриване са безспорни. Осъзнаването е първата стъпка към ранно откриване и подобряване на резултатите от рак.

Разпознаване на ранните предупредителни признаци на някои ракови заболявания, е от особено значение при ниски настройки на ресурси – това е рентабилно , а в някои случаи не изисква специализирани диагностични технологии. Например клиничен преглед на гърдите, извършена от първични здравни работници има потенциал за откриване на ракови заболявания по-рано, особено в области, където по-голямата част от случаите на рак на гърдата се диагностицират в напреднал стадий.

Мит 3: Нищо не мога да направя срещу рака

Истина:Съществуват много начини за лечение на рак. Има неща, които може да се направи на ниво индивид, общество и политика и с правилните стратегии , една трета от най-често срещаните ракови заболявания могат да бъдат предотвратени .

Насърчаване на здравословния начин на живот!

Условията , в които хората живеят и работят , и техния начин на живот , влияят на тяхното здраве и качество на живот.

Глобални , регионални и национални политики и програми , които насърчават здравословния начин на живот са от съществено значение за намаляване на ракови заболявания, които са причинени от фактори като вредна употреба на алкохол , нездравословното хранене и липсата на физическа активност .

Употребата на тютюневи изделия , най-честият рисков фактор , е свързано с 71% от смъртните случаи от рак на белите дробове и сметки за най-малко 22% от всички смъртни случаи от рак . Въз основа на сегашните тенденции , употребата на тютюн се очаква да убие един милиард души през 21-ви век.

Алкохолът е известен рисков фактор за рак . Той е силно свързан с повишен риск от рак на устата , фаринкса , ларинкса , хранопровода , дебелото черво и гърдата , и може да увеличи риска от рак на черния дроб и рак на дебелото черво при жените.

Наднорменото тегло и затлъстяването се увеличава в световен мащаб с обезпокоителни темпове , включително при деца и юноши. Също така от значение е най- високият дял на хората с наднормено тегло. Наднорменото тегло и затлъстяването е тясно свързано с повишен риск от рак на червата , гърдата , матката, панкреаса , хранопровода , жлъчния мехур и бъбреците.

Мит 4: Аз нямам право на онкологични грижи

Истината : Всеки има право на навременна диагностика и адекватно лечение, при равни условия и без затруднения и унижения.

Достъпа до грижи е въпрос на социална справедливост.

Съществуват различия в статистиката за резултати в борбата с рака, между развитите и развиващите се страни, за повечето видове рак .

Ако ракът може да бъде лечим в развитите страни, то често в развиващите се страдат пациентите от най-ниските слоеве на обществото и ненужно умират хора, поради липса на информираност , ресурси и достъп до достъпни и качествени услуги. В някои части на света пола, неравенството във властта, ресурсите, културата и неадекватните инвестиции в здравеопазването ограничават жените в ниските прослойки до достъп до основни услуги, например превенцията на рака и програмите за ранно откриване .

Над 85 % от 275 000 жени, които умират всяка година от рак на шийката на матката са от развиващите се страни.

Повече от 70% от 160 000 нови диагностицирани случаи на рак в детска възраст в световен мащаб всяка година нямат достъп до ефективно лечение.

Резултатът е неприемливо ниско ниво на преживяемост от ~ 10% в някои страни с ниски и средни доходи в сравнение с около 90 % в някои страни с висок доход .Бедните и уязвимите групи от населението не са в състояние да си позволят скъпите лекарства рак и лечения , които често трябва да бъдат платени от пациентите.

„Упражняването на най-високите възможни стандарти за здравеопазване е едно от основните права на всяко човешко същество „

– Всеобщата декларация за правата на човека

 

http://www.worldcancerday.org/

Recommended Posts
Showing 2 comments
  • Илияна Митева
    Отговор

    Статията е много полезна.

Leave a Comment