Витален силует по време на празниците

 In ВИТАлен блог

Как да запазим добрата си форма по време на празниците?

Коледните празници са близо и изкушенията ни дебнат отвсякъде. Дали ще успеем да запазим режима си на хранене и добрата си форма през празниците или ще се предадем на вкусните трапези  и дългите вечери с приятели и роднини?

Започва едно безкрайно ходене и посрещане на гости, което никога не минава без ядене и пиене, а за съжаление всичко това се отразява на фигурата ни.

Днес ще обсъдим няколко прости съвета, които ще ни помогнат да се спасим от трупането на излишни килограми по празниците и да запазим добрата си форма по време на празничния сезон!

  • Ако сме постили, не трябва да се нахвърляме веднага на месото и месните продукти. Приемането им в по-големи количества след период без подобен прием ще забави в пъти тяхното усвояване.  Това разбира се е стрес за организма ни.
  •  Да контролираме порциите си – опитвайки от различни ястия, но по-малко. Така хем няма да обидим домакинята, хем няма да се натъпчем.
  •  Да внимаваме с питиетата –  всички знаем колко калоричен е алкохола. Но, все пак празници са, няма как да не вдигнем някоя и друга наздравица. Затова – малки количества, и за предпочитане – червено вино.
  •  Да избираме здравословните блюда – да, това изглежда трудно изпълнимо, но навсякъде може да намерим здравословна храна. На семейната вечеря, примерно, наблягаме на салатата от ордьовъра, а не на основното ястие. Ако сме на парти с шведска маса, да се насочим към по-здравословни храни като филета и сирена, а не към чипсове и сладкиши.
  •  Да не опитваме храната докато готвим – тези малки „дегустацийки” дали ни се получават вкусно нещата, добавят доста калории, които не осъзнаваме, че консумираме.
  •  Да използваме по-малки чинии – проучванията сочат, че хората, които използват по-малки чинии, ядат по-малко.
  •  Да се храним бавно. На организма ни му са необходими 20 минути за да разбере, че сме се нахранили и че сме сити. Ако приемем много повече храна преди той да се е усетил, то си навличаме проблеми – болки в стомаха, неправилно усвояване на храната, покачване на мазна тъкан.
  •  Да не изпадаме в състояние на глад, защото се пазим за обилната вечеря по-късно през деня. Гладуването допълнително ще забави метаболизма ни, което от своя страна ще е предпоставка за допълнително натрупване на мазнини от последвалите хранения.
  •  И най-важното – да не забравяме, че хляба на трапезата трябва да е пълнозърнест… и то само Вита :)

За пълноценен живот!

Recommended Posts

Leave a Comment