Старите „нови“ зърнени храни – Лимец

 In ВИТАлен блог

Лимец

Защо лимец?                    

Лимеца е „древната“ пшеница на прадедите ни. Една от най-старите храни познати на човечеството.

Изключително непретенциозна култура към климатичните условия. Неподатлива към обработка с химикали, поради специфичната си многослойна обвивка. Допълнителни предимства на този прародител на пшеницата са хранителните качества на зърната му, останали непроменени от векове.

Трудоемък е процеса на преработка на тази култура – добивът е в пъти по-малък от обикновената пшеница, има и допълнителен процес на обработка – сваляне на многото слоеве обвивки.

Но всички усилия си заслужават труда – лимеца подобрява храносмилането, а високото съдържание на магнезий  го прави незаменим продукт за активно спортуващите. В състава му има още калций, калий, фосфор, цинк и сяра, витамини А, Е и селен. Приема на храни с лимец подобряват работата на далака и панкреаса. Лимецът не съдържа холестерол. Знае се, че подпомага изграждането на мускулите и действа благоприятно за пречистването на кръвта. Препоръчва се за цялостното повишаване на защитните сили на организма.

Освен всички полезни свойства, лимеца е безценен за хората страдащи от целиакия – непоносимост към глутена. Протеина съдържащ се в лимеца се различава по състав от този в обикновената пшеница и не предизвиква симптомите, причинявани от глутена. Наричан от някои „храна №1 на бъдещето“ лимеца все по усилено завоюва мястото си на българската трапеза.

Как да си го набавим?

Ако до скоро единствено био магазините предлагаха тази зърнена култура, то вече можете да откриете лимец по рафтовете на много обектите в търговската мрежа. Освен като зърнена култура се предлагат брашно от лимец и хляб с лимец. Във Вита Силует с лимец е вложено над 50% пълнозърнесто брашно от лимец, 50% пълнозърнесто пшенично и пълнозърнесто ръжено брашно, и кисела закваска от лимец. Можете да го откриете по рафтовете на повечето големи магазини в страната.

 

За пълноценен живот!

Recommended Posts

Leave a Comment