Защо включвам няколко филийки хляб към закуската си? – Кирил Танев

 In ВИТАлен блог

През последните 8 години работя много активно с хора, които искат да постигнат по-добра физическа форма и по-добро здравословно състояние. Това, разбира се, е свързано с редовни тренировки и изграждането на култура на хранене. А тя не включва само сляпото следване на конкретна диета с години, а по-скоро научаване кои храни са полезни и подходящи за консумация, кога и в какви комбинации.

Изграждайки един конкретен хранителен режим, аз се старая да включа максимално широка гама от храни, които да покриват макро елементите, от които човек се нуждае за постигането на целите си. Това има, първо, чисто психологичен ефект – човек се чувства по-свободен в избора си на храна. Второ – разнообразието прави спазването на диетата по-лесно и по-приятно, а в такъв случай вероятността за грешно хранене намалява значително. Забелязал съм, че хора, които се хранят максимално разнообразно и включват богатата гама от препоръчителните храни, постигат много по-добри резултати и успяват да ги задържат, за разлика от хората, които консумират само една и съща храна дълго време.

Източниците на белтъчини в диетата за хората, които консумират месо и млечни продукти, са основно чисти меса – пилешко, пуешко, телешко, заешко, различни видове риба и морски дарове. Разбира се, също така и яйца и някои млечни храни в умерени количества, протеинови пудри и др. За вегитарианците препоръчвам веган миксове от бобови храни, коноп, соя и други източници на белтъчини.

При източниците на мазнини изборът също е голям. Аз лично препоръчвам мазнините от естествени източници като сьомга, скумрия и други мазни риби. Зехтин, шафран, орехово, сусамено, бадемово масло и др. Умерени количества сурови ядки, а в някои случаи дори по-мазни червени меса.

Въглехидратите – любимата част на повечето хора. Проблемът при тях е, че са вкусни и често можеш лесно да прекалиш с тях, без да го осъзнаваш. Тук определянето на количеството и времето за прием е от значение за постигането на резултата. Но още по-важен е източникът на самия въглехидрат.

Както знаем, комплексните или т.нар. „бавни” въглехидрати са задължителни в хранителния план на всеки човек, тъй като осигуряват постоянен приток на енергия, без рязко покачване на инсулина и резки спадове на кръвната захар след това.

По този начин се намалява чувството на глад, консумират се по-малко калории, но по-качествени, които организмът използва за енеригия и възстановяване, а не ги натрупва като запаси под формата на телесни мазнини.

Когато трябва да избираме измежду богатия свят на въглехидратите, основните на които акцентираме, са пълнозърнест ориз, червени или сладки картофи, киноа, елда, бобови храни, пълнозърнеста паста, овесени ядки и др. Те са вкусни, засищат добре и са достъпни. Проблемът при тях е, че изискват определено време за приготвяне и когато човек бърза, не винаги успява да си ги осигури, а още по-трудно е да бъдат в чист вид, без да са приготвени с излишни мазнини и натоварващи добавки.

Именно тук идва ролята на хляба. Един продукт, съпътстващ трапезата на всяко домакинство от векове. В последните години обаче хлябът получи доста критики и стана една от първите „забранени” храни във всяка диета. Донякъде има логика, тъй като пазарът е залят от нискокачествен хляб, чиято полезна стойност е минимална. Залага се изцяло на определини вкусови качества, постигнати на ниска цена, с цел по-висока печалба.

Продължение: Защо да включвам няколко филийки хляб към закуската си_2 част


Кирил Танев – фитнес програми, диети и режими
В BodyConstructor: Автор, Треньор, Спортист
Професия: Фитнес инструктор, Състезател в категория „Мъжка физика“, Предприемач
Интереси: Фитнес, Културизъм, Суплементиране, Функционални тренировки

Кирил Танев e с над 10-годишен стаж в сферата на кондиционните тренировки и фитнеса. През всичките тези години той усилено и задълбочено чете професионални материали и научни източници, като комбинира този подход с постоянна практическа експериментация върху себе си и хората, които тренира.

Работи с Илияна Илиева Костова – бронзов медалист в категория“Бикини Фитнес“ 2012 г., която участва на Световно първенство същата година. Работи и с Пламен Желев – бронзов медалист от републиканско първенство и вице балкански шампион в категория „Мъжка Физика“. Последният страхотен резултат постига заедно с Линда Робертович, която се класира втора в състезанието „WBFF Fitness Diva“ в Дания през 2014г!
Самият Кирил Танев от около година се готви и състезава в новата дисциплина „Мъжка Физика“ , доказвайки, че е не само добър теоретик, но и практик в тази област.


Цялата статития можете да прочетете тук: http://www.bodyconstructor.com/new.php?id=520&g_id=1

Recommended Posts

Leave a Comment