Пълнозърнестия хляб - основа на хранителния режим при превенция на репродуктивните проблеми – д-р Ригов

Храненето е важен фактор за подобряване на репродуктивната способност, както на мъжа, така и на жената при двойки имащи проблем със зачеването.

На първо място то трябва да е адекватно на техните индивидуалните особености и в частност здравословен статус включващ:

хранителен статус – тегло, състав на тялото ниво на телесни и висцерални мазнини

метаболитен статус –инсулинова резустентност, хиперинсулинемия и метаболитен синдром, диабет, липидна обмяна – ниво на холестерол и триглицериди и др.

хормонален статус – състояние и функция на щитовидна жлеза, полови жлези.

Храненето като основен елемент на начина на живот заедно с добра двигателната активност, осигуряване на условия за възстановяване и сън, преодоляване на стреса и разбира се поддържане на позитивно психо-емоционално състояние може да подпомогне основните проблеми препятстващи зачеването. Да бъде добър фон и средство за постигане на оптимални параметри на теглото, имащи пряко отношение към проблемите на инсулиновата резистентност и метаболитния синдром.

С включване в диетата на някои важни за проблема хранителни нутриенти, като полиненаситени мастни киселини – омега 3,6,9 , антиоксиданти – селен, витамин Е и С, Цинк, Аргинин , витамините а и група В и ограничаване на наситените мастни киселини и трансизомерите, на бялото брашно и захарта може да се постигне благотворно влияние върху спермогенезата и овулацията.

Включване в храненето на храни произведени от пълнозърнести видове брашно, съдържащи повече влакнини-баластни вещества, обогатени с ядки , сурови семена естествен източник на ненаситени мастни киселини, цинк, селен ще има добър ефект върху фертилитета. Затова, пълнозърнестите хлябовете Вита, в добро съчетание с други подходящи храни могат да осигурят едно балансирано хранене благоприятстващо метаболитния и хормонален статус на проблемните двойки.

Пълнозърнестите хлябове Вита са храна на избора при наднормено тегло и затлъстяване; инсулинова резистентност и метаболитен синдром; диабет; нарушения на липидния статус; хиперхолестеролемии и хипертриглицеридемии; сърдечно съдови заболявания и в частност артериалната хипертония и др. Проблеми, които имат негативно влияние върху репродукцията и трябва да намерят своето разрешение с хранене и другите известни методи на терапия.


Ползите от пълнозърнестите видове хляб за нашето здраве, самочувствие и тонус са комплексни и разнообразни, също като богатството на цялото зърно.

За да живеем пълноценно, преди всичко трябва да се чувстваме щастливи. А както знаем, разнообразното и вкусно хранене доставя удоволствие и прилив на сили, като синтезира хормона на щастието серотонин. Пълнозърнестият хляб "Вита" е с много богат вкус и предлага безкрайни възможности за комбиниране с други апетитни блюда.

Когато тялото работи добре, то ни се отплаща със свежа кожа, тонус, настроение и много усмивки. Пълнозърнестият хляб стимулира и се грижи за нашето храносмилане. Съчетан със зеленчуци, млечни и месни продукти, допринася за максимално добър стомах, а от там - и за здрав и жизнен организъм.

Умереното, но вкусно хранене, е ключът към красивата визия на тялото и доброто самочувствие. С високото си ниво на фибри, пълнозърнестият хляб е незаменим партньор в регулирането на здравословното тегло. Той засища по-бързо и ни помага да не преяждаме.

Силата на цялото зърно, съчетана с балансирано хранене и физическа активност, намалява нивото на лошия холестерол, за да имаме здравото и жизнено сърце, което дълги години да работи добре за нас.

За да се справим с ежедневните предизвикателства и удоволствия, ни е необходима качествена енергия. Пълнозърнестият хляб е незаменимо природно гориво. Бавните му въглехидрати, съчетани с естествени витамини, минерали и микроелементи, ни зареждат с качествена енергия. Тялото се отплаща за това натурално зареждане със здраве и енергичност дългосрочно.Не можем да се чувстваме истински щастливи, ако не сме сияещи и красиви. Антиоксидантите на пълнозърнестите брашна (като тези на плодовете и зеленчуците) са естественото ни оръжие срещу т. нар. свободни радикали, които се получават от замърсения въздух, токсините, UV лъчите, ежедневния стрес. Тези вещества окисляват клетките и им вредят. Натуралните антиоксиданти на пълнозърнестия хляб се грижат по естествен начин за свежия външен вид

Организмът ни има естествени механизми, които знаят как да извличат необходимите му вещества, за да работи пълноценно и да се чувства добре. Силата на цялото зърно се крие в това, че всички полезни вещества работят заедно и се допълват едно друго. Естествената комбинация на витамините от група B, желязото, магнезия, цинка, селена засилва защитните сили на тялото.

Хляб Вита © 2016. Всички права запазени